Wat

Wat is een stuitkussen

Een stuitkussen is een zitkussen dat lokale drukverlichting aan het staartbeen geeft. Hierdoor ontlast u het stuitje en SI gewricht.

Pijn aan het stuitje

stuit
Pijn aan het stuitje komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De gemiddelde leeftijd is 40 jaar. De meestvoorkomende indicaties bij pijn aan het stuitje zijn:

  • Gebroken stuitje
  • Gekneusd stuitje
  • Coccygodynie

De indicatiestelling wordt normaliter door een arts of therapeut uitgevoerd. Afhankelijk van het soort indicatie en de zwaarte, kan men een behandelplan maken. Een stuitkussen kan ook onderdeel zijn van een dergelijk plan. Of en welke soort stuitkussen voor u beste geschikt is, kunt u overleggen met uw behandelend arts of therapeut.

Oorzaken

De pijn komt voornamelijk vaker voor bij vrouwen, omdat het regelmatig tot stand komt bij een bevalling. Daarnaast kunnen een slechte zithouding, overgewicht, val / letsel en langdurige herhalende bewegingen ook oorzaken zijn.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de indicatie kan een stuitkussen een conservatieve behandelmethode zijn. Dit wordt ook bevestigd in onderzoek.

De Uitsparing

Bijna alle stuitkussens hebben een uitsparing in het kussen. De meeste kussens aan de achterzijde om specifiek alleen het stuitje te ontlasten. Maar er zijn ook ringen met een gat in het midden. Deze worden vaker gebruikt wanneer er ook rectale problemen zijn.
Er zijn ook kussens zonder uitsparing. Dit zijn meestal zeer hoogwaardige decubitus kussens, die naast het stuitje ook de rest van het zitvlak beschermen.

Andere oplossingen kunnen zijn;

  • masseren
  • stretchen
  • behandeling met medicijnen
  • injecties met corticosteroïden.

Daarnaast is er ook een chirurgische ingreep mogelijk. Ook een combinatie van de genoemde behandelmethode is mogelijk.