Soorten

Er zijn verschillende soorten stuitkussens voor verschillende situaties. In dit hoofdstuk maken wij een onderverdeling in toepassing, materiaal en vorm.

Stuitkussen Toepassing

Hoe en waar u het stuitkussen toepast verschilt per situatie. Afhankelijk van de indicatie kunt u een gebruiksplan maken.

Hoe

Hoe vaak past u het kussen toe? Dient u het kussen de gehele dag te gebruiken of alleen op specifiek momenten. Sommige mensen hebben alleen last van stuitpijn in de autostoel anderen na (langdurig) zitten op een bank.
Is er een combinatie van indicaties? Iemand kan naast een gevoelig stuitje ook last hebben van andere delen van het zitvlak.

Waar

Op welke stoel gebruikt u het stuitkussen? De meeste stuitkussens zijn geschikt voor stoelen zoals een eetkamer- of bureaustoel. Maar er zijn ook specifieke kussens voor autostoelen. Deze kussens zijn vaak iets smaller en lager zodat ze goed in een autostoel passen.
In rolstoelen worden de kussens ook gebruikt om decubitus aan het stuitje te voorkomen.

Materiaal

Er zijn voornamelijk drie soorten materiaal voor de productie van stuitkussens.

Koudschuim

Dit is een polyurethaan schuim. Het schuim is vormvast en is te produceren in verschillende hardheden.

Traagschuim

traagschuim materiaal
Dit is ook een polyurethaan schuim, maar met visco elastische eigenschappen. Deze eigenschap ontstaat omdat de cellen in het schuim niet helemaal zijn afgesloten. Het schuim is ook vormvast maar door lichaamsdruk en lichaamswarmte vormt het beter naar de contouren van het lichaam. Hierdoor ontstaan minder drukpunten op het zitvlak. Voor de meeste mensen geeft dit dan ook een comfortabelere gevoel.

Rubber / Luchtcellen

Er is ook opblaasbaar stuitkussen. De kussens worden van rubber gemaakt. Met een pomp kunt u het kussen oppompen. Er zijn kussen die bestaan uit één grote luchtkamer. Het nadeel van 1 grote kamer is dat het kussen beweeglijker is. Er zijn ook kussens die bestaan uit verschillende kleine luchtcellen die aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zorgt voor meer stabiliteit een een betere drukverdeling.

Vorm

Rond, vierkant of wigvorm. Dat zijn de drie meest gebruikte vormen.

Wig

wigvormig stuitkussen
Het is ook wel bekend als een wigkussen met stuituitsparing. Een wigvorm verbetert de zithouding. Waardoor er minder spanning op de onderrug ontstaat. Een foutieve zitpositie kan namelijk ook een oorzaak van stuitklachten zijn.

Vierkant

Een vierkante vorm wordt meestal toegepast wanneer er ook een decubitus indicatie is. Een vlakke ondergrond is namelijk het beste om de druk op het gehele zitvlak goed te verdelen.

Rond

De ronde vorm is een cirkel met een gat in het midden. En zijn daarom ook wel bekend als zitring of windring. Deze kussens zijn nuttig wanneer naast de stuit een groter deel van het zitvlak moet worden ontlast.

Gaat u een stuitkussen kopen of heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.